24 tunnin hiihto on kokemus

post thumb
Ladut
by Jenni/ on 04 Oct 2021

24 tunnin hiihto on kokemus

24 tunnin hiihto on tapahtuma, joka jää lähtemättömästi hiihtäjän mieleen. Jos matkan hiihtää yksinään eikä joukkueessa, pitää hyvän treenaamisen lisäksi olla varautunut matkaan myös avustajien saattelemana. Aikaa ei missään vaiheessa pysäytetä, vaikka hiihtäjä pitäisikin pienen tauon. Kovin pitkiä taukoja ei voi pitää, koska se on saavutettavista kierroksista pois. Myös sukset kaipaavat huoltoa näin pitkän suorituksen aikana.

24 tunnin hiihto ja nesteytys

Matkaan voi lähteä sillä periaatteella, että matkan aikana ei tarvitse syödä mitään. Se kuitenkin tarkoittaa sitä, että tankkaus on hoidettava etukäteen huolellisesti. Juotavaa on sen sijaan otettava säännöllisesti, ettei nestevajausta tule. Se saattaa aiheuttaa jaloissa kramppeja, jolloin hiihtäminen on suhteellisen hankalaa tai jopa mahdotonta. Mikäli energiavarastot alkavat käydä vähiin, voi syödä energiapatukan tai -geelin. Niiden avulla verensokeritasot nousevat ja suorituskyky palautuu nopeasti.

Jos suksia joutuu jossakin välissä huoltamaan, pystyy sen pienen tauon aikana nauttimaan hiukan lisäravintoa tai tekemään pientä lihashuoltoa esimerkiksi venytyksinä. Tällainen pieni huoltotauko voi kestää esimerkiksi 15 minuuttia. Leki hiihto -sivustolta löydät mielenkiintoisen artikkelin siitä, millaiset hiihtäjät ovat ennätyksiä tehneet ja miten he ovat hiihtoon valmistautuneet. Sanomattakin on selvää, että suoritus vaatii hyvää kuntoa.

Millaista on hiihtää lyhyttä lenkkiä?

24 tunnin hiihtoa hiihdetään yleensä noin 2 kilometrin lenkkinä. Siinä ei itse pysty laskemaan kierroksia, vaan on luotettava siihen, että tapahtuman järjestäjä sen tekee. Hiihtolenkki tulee hyvin nopeasti tutuksi ja pian oppii, missä kohtaa rataa voi hiukan jopa levätä hiihtäessään. Yön pimeinä tunteina on jotenkin taianomaista, kun muita ääniä ei juuri kuulu kuin omista suksista ja sauvoista tulevat äänet. Pienellä pakkasella sekin kuulostaa maagiselta.