Hämeenlinnan latukartta vaihtoehtoineen

post thumb
Ladut
by Jenni/ on 12 Jun 2022

Hämeenlinnan latukartta vaihtoehtoineen

Tätä kirjoitellessa ei ole lunta senttiäkään ja eikä sitä ole tulossa vielä moneen kuukauteen, mutta silti ja juuri sen takia onkin hyvä käydä lävitse Hämeenlinnan latukartta eri vaihtoehtoineen. Ne jäävät kesän ajaksi mielen sopukoihin ja tulevat ensimmäisten hiihtokelien aikaan esille ja silloin voikin heti suunnistaa oikeaan suuntaan latuja kohden. Hämeenlinnassa on reitistöä kaikkiaan 300 kilometriä ja tämä nimenomaan tarkoittaa hoidettuja latuja. Vaihtoehtoja on monenlaisia ja niitä on tarjolla eri tasoisille hiihtäjille aivan samalla tavalla kuin Seinäjoen hiihtoladut tuovat oman mahdollisuutensa Seinäjoella.

Millaisia vaihtoehtoja Hämeenlinnan latukartta tarjoaa

Jos tarkemmin tutkii Hämeenlinnan latukarttoja vaihtoehtoineen, niin voi heti huomata, että pituudet vaihtelevat, valaistuja reittejä on tarjolla ja kunnon todelliseen kohotukseen löytyy mäkisiä maastoja. Kun talvi etenee ja lunta on riittävästi, voi hiihdellä metsän halki kulkevia retkilatuja. Niiden hyvä puoli on se, että siellä on mahdollisuus nuotiopaikkaan, joten sellaisesta hiihdosta nauttii sekä henkisesti että fyysisesti. Kiirettä ei tarvitse pitää ja matkalla voi hetkeksi pysähtyä nuotion ääreen.

Hämeenlinna tunnetaan myös järvistään, joten siinä vaiheessa, kun ne ovat jäätyneet, onkin mukava lähteä hiihtämään jäälle. Jäälatuja tulee tarjolle, kun jää kunnolla kantaa ja hiihtäminen on riittävän turvallista. Pieni yksityiskohta on myös se, että kaupunki tarjoaa latukameroita, josta voi käydä katsomassa, millainen latutilanne on missäkin. Latujen kunnossapito onkin hiihtämisen kannalta tärkeää, jotta siitä saa täydellisen nautinnon.

Latuja hoidetaan Hämeenlinnassa niin pitkään kuin se vain on kevään tullen mahdollista. Jos kelit säilyvät hyvinä, on mahdollista hiihdellä vielä pitkälle maaliskuun loppua kohden. Tosin latujen kunto voi vaihdella myös päivän mittaan ja monta kertaa ne ovat yön jälkeen aamupäivällä paremmassa kunnossa kuin päivällä, jos aurinko lämmittää. Mikä onkaan mukavampaa hiihtoa kuin hankikanto, joskus suojaisen päivän ja pakkasellisen yön jälkeen.

Mistä latuja löytyy

Aulangolla on reittejä useampiakin. 10 kilometrin reitti seurailee kaunista metsämaisemaa ja pituudestaan huolimatta se on suhteellisen helppo. Sen sijaan 6,4 kilometrin valaistu latu on vaativampi ja siinä on sekä jyrkkiä laskuja että vaativia nousuja. Valaistun reitin valot ovat päällä aamu viidestä ilta yhteentoista, joten melko mukavasti ehtii hiihtää valaistulla ladulla.

Tervaniemi ja Soininsaari muodostavat mukavan virkistysaluekokonaisuuden, jossa on kesällä uimaranta sekä veneiden laskupaikka. Tältä alueelta löytyy myös 3,5 kilometriä pitkä ulkoilutie, joka talvella muuttuu latureitiksi. Se on valaistu. Siinä vaiheessa, kun Alajärvi jäätyy, voi hiihtää latuja pitkin Soininsaareen. Saaressa on ulkoilureitin lisäksi myös laavu ja nuotiopaikka. Finlandiahiihto starttasi aikoinaan Hämeenlinnasta ja kilpailuun osallistui esimerkiksi vuonna 2012 kaikkiaan 6000 hiihtäjää.

Hattelmalan harjun maisemissa on monien kuntoilijoiden suosima Lassilan peltolenkki. Se on helppo latu ja on lähes tasamaata. Joskus on tarvetta ottaa koira mukaan lenkille ja sellainen latu löytyy Kankaantaan alueelta. Latu on valaistu, mutta on muistettava, että koiran kanssa on mahdollista lähteä lenkille klo 18 jälkeen. Sitä odotellessa voi tutustua, mitä suomalaiset kasinot tarjoavat viihdykkeeksi.

Hämeenlinnan latukartan pidemmät vaihtoehdot

Jos pidemmät reitit kiinnostavat, on Hämeenlinnasta mahdollisuus hiihtää Hattulaan, josta löytyy lisää mielenkiintoisia latuja. Siellä on tarjolla erimittaisia vaihtoehtoja ja monet myös valaistuja. Reittien varrella on myös useita pysäköintipaikkoja, joten autolla voi ajella lähemmäs Hattulaa etsimään vaihtoehtoja, jos Hämeenlinnan ladut kaipaavat vaihtelua. Aulangon -ladulta pääsee suoraan hiihtämään Rahkoilaan ja siitä tulee mukava 10 kilometrin lenkki. Jos vielä on voimia jäljellä, voi jatkaa Rahkoilasta eteenpäin.

Mahdollisuuksia on siis paljon, joten enää ei tarvita kuin lunta ja pakkasta, niin voi jälleen kaivaa sukset esiin ja lähteä hiihtelemään hankia hiljakseen.