Hiihdon SM kerää Suomen huiput yhteen

post thumb
Hiihtäminen
by Jenni/ on 05 Mar 2021

Hiihdon SM kerää Suomen huiput yhteen

Suomessa maastohiihdolla on pitkät perinteet ja niin on myös hiihdon SM-kisoilla. Ne järjestetään vuosittain ja ohjelmassa on useita eri pituisia matkoja niin vapaalla kuin perinteisellä hiihtotyylillä. Hiihdon SM kerää mukaan Suomen huiput naisissa, miehissä kuin nuorissakin. Kaikille löytyy siis takuulla oma sarjansa. Hiihtotulokset vaikuttavat siihen, pääseekö hiihtäjä mahdollisesti edustamaan Suomea kansainvälisiin kisoihin. Maajoukkueet nimittäin kasataan myös SM-hiihtojen tulosten perusteella.

Hiihdon SM on useita päiviä kestävä tapahtuma, jossa voi joutua odottelemaan oman kilpailunsa vuoroa. Urheilijan pitää muistaa myös levähtää ja saada ajatuksensa pois tulevasta kilpailusta. Se onnistuu helposti vaikkapa pelaamalla kolikkopelejä nettikasinolla.

SM-kisojen menestyjät kautta aikojen

Jokainen meistä tuntee taatusti useimmat suomalaiset hiihtosankarit, jotka ovat menestyneet myös SM-kisoissa. Leki hiihto tietää kertoa, että Marja-Liisa Kirvesniemi on kaikkien aikojen menestynein urheilija SM-hiihdoissa. Hänellä on yhteensä 34 mitalia, joista jopa 28 on henkilökohtaista.

Marja-Liisa Kirvesniemen lisäksi hiihdon SM on nähnyt sellaisia menestystarinoita kuin Mika Myllylän 26 mitalia, Harri Kirvesniemen 28 mitalia sekä Sami Jauhojärven 31 mitalia. Jari Isometsä sen sijaan on jäänyt vain 13 mitaliin, mikä on alhainen luku, kun sitä verrataan muihin tunnettuihin suomalaisiin hiihtäjiin.

SM-hiihtojen kilpailumatkoja

SM-hiihdoissa kilpaillaan siis monilla eri matkoilla. Urheilijat voivat osallistua yhdelle tai useammalle matkalle niin henkilökohtaisissa kilpailuissa kuin joukkueiden välisissä kilpailuissa. Matkoja ovat muun muassa seuraavat:

• Naiset 10 km, vapaa
• Miehet 15 km, vapaa
• Naisten ja miesten sprintti

SM-hiihdot ovat myös joukkueiden välinen kilpailu

Hiihdon SM-kilpailut on urheilijan henkilökohtainen näytönpaikka, mutta samalla urheilija kuitenkin edustaa aina omaa joukkuettaan. Se on siis myös joukkueiden välinen kilpailu ja käydäänpä SM-kisojen ohjelmassa läpi myös joukkuekilpailu. Viime vuosien hiihtotulokset kertovat, että muun muassa Kainuun Hiihtoseura sekä Jämin Jänne ovat menestyneet hyvin.

Viime vuosien hiihtotulokset kertovat myös, että samat joukkueet ja urheilijat ovat olleet kärkipäässä, kun puhutaan kilpailussa sijoittumisesta. Esimerkiksi Suomen huippuhiihtäjiin kuuluva Krista Pärmäkoski on pystynyt omalla panoksellaan nostamaan myös seuransa, Ikaalisten Urheilijoiden, sijoitusta. Parhaimmillaan Ikaalisten Urheilijat on ollut parisprintissä korkeimmalla korokkeella naisten puolella. Jo yhdellä urheilijalla ja hänen panoksellaan voi siis olla väliä.