Seinäjoen hiihtoladut

post thumb
Ladut
by Jenni/ on 21 Dec 2021

Seinäjoen hiihtoladut

Seinäjoelta löytyy lukuisia hiihtolatuja, jotka tarjoavat mahdollisuuden hiihtää joko perinteistä tai vapaahiihtoa. Monet hiihtoreitit ovat iltaisin valaistuja, joten hiihtämään pääsee silloin kun itselle parhaiten sopii. Seinäjoen hiihtoladut tarjoavat jokaiselle hiihtäjälle jotakin, sillä latujen ja hiihtoreittien vaativuus ja pituus vaihtelevat keskenään. Laduilla on myös muutamia huomioitavia asioita, joista kerromme tarkemmin tässä artikkelissa. Jos siis haluat lähteä hiihtämään Seinäjoella, kannattaa lukea tämä huolella läpi.

Mitkä Seinäjoen hiihtoladut valaistaan?

Kaikki Seinäjoen ladut eivät ole iltaisin valaistuja, mutta valaistujakin latuja löytyy niille, jotka haluavat päästä hiihtämään hämärän laskeuduttua. Hämäräkytkin valaisee ratoja kello 6.30-22.30 välisenä aikana. Tällaisia latuja ovat ainakin Hallilanvuoren kuntorata, Jouppilanvuoren ampumaradan lenkki, Jouppilanvuoren elämysliikuntareitti, Jouppilanvuoren kuntorata, Niemistön pururata ja Törnävän puistolatu. Myös Seinäjoen alueen ulkopuolelta löytyy lukuisia valaistuja latuja.

Honkakylän pururata on myös valaistu, mutta huomattavasti vähemmän aikaa. Valot syttyvät kello 17.00 ja sammuvat kello 22.00. Tälle ladulle ovat myös koirat tervetulleita, ja siksi se vetää puoleensa monia hiihtäjiä. Muita koiralatuja ei nimittäin Seinäjoen alueella ole. Tällä ladulla matkaa kertyy jopa 12 kilometriä, joten menosta nauttii hiihtäjän lisäksi myös koira.

Seinäjoen ladut aloittelijoille

Seinäjoen hiihtoladut tarjoavat myös aloittelijoille lyhyempiä matkoja hiihdettäväksi. Tällaisia latuja ovat esimerkiksi Jouppilanvuoren ampumaradan lenkki, Jouppilanvuoren esteetön hiihtolatu, Kultavuoren kuntorata, Niemistön pururata ja Törnävän puistolatu. Näistä pisin on Törnävän puistolatu, joka on yhteensä kolme kilometriä pitkä. Törnävässä ei kuitenkaan pääse hiihtämään vapaahiihtoa, vaan sieltä löytyy ainoastaan perinteisen latu. Lyhyimmän kierroksen hiihtäjille tarjoaa Niemistön pururata, jossa matkaa kertyy yhteensä 1,35 kilometriä ja siellä pääsee hiihtämään sekä perinteistä että vapaahiihtoa.

Jouppilanvuoren esteetön hiihtolatu on parempi paikka aloitteleville hiihtäjille kuin monet muut Seinäjoen hiihtoladut. Hiihtoladulle pääsee helposti, eikä pitkää kävelymatkaa parkkipaikalta ladulle ole. Latu tekee kierroksen ja palaa takaisin alkupaikkaan. Kierroksen pituus on noin 1,8 kilometriä, ja kesäisin sen pääsee kävellen ympäri.

Pitkän matkan hiihtoladut

Seinäjoella on myös muutamia pitkän matkan hiihtolatuja, jotka tarjoavat haastetta edistyneille hiihtäjille. Yksi pisimmistä on Jouppilanvuoren elämysliikuntareitti, joka on yhteen suuntaan noin 11,5 kilometriä pitkä reitti. Matkaa koko reitin taittamiseen menee 23 kilometriä. Matkalle kannattaa ottaa mukaan lämmintä ja kylmää juomaa sekä eväät. Pieni tauko kesken pitkän hiihtoreitin tekee hyvää ja samalla voi vaikka tutustua siihen, millainen on PayPal casino, ja toisiko se onnen sattuessa kohdalle rahaa vaikka uusia suksia varten.

Jouppilanvuoren elämysliikuntareittiä lyhyempi latu on Kyrkösjärven järvilatu. Matkaa järven ympäri kertyy noin 15 kilometriä. Tämä latu ei kuitenkaan ole aina käytettävissä, ja jotta tietäisit, mitkä ladut ovat hiihtokelpoisia, kannattaa tarkistaa Seinäjoen oma lista hiihtoladuista ja niiden kunnossapidosta. Näin osaat suunnata oikealle ladulle oikeaan aikaan.

Seinäjoen hiihtoladut Nurmon alueella

Myös Nurmon alueelta löytyy kymmenisen erilaista hiihtorataa, joista neljä on valaistuja aamukuudesta iltakymmeneen saakka. Valaistuja latuja ovat Hyllykallion kuntorata ja Murhavuoren lenkki, Isosalon pururata ja Ylijoen kuntorata. Myös Kouran kuntoradalta löytyy valot, mutta niiden päällä olosta ei ole tietoa. Jos haluaa tietää tarkemmin ratojen valaistuksesta, voi Seinäjoen hiihtoseura antaa vastauksia.

Nurmon alueella pisin hiihtolatu on Haalin kuntorata, joka on yhteensä kahdeksan kilometriä pitkä. Lähes yhtä pitkäksi tulee hiihtää Hyllykallion kuntorata ja Murhavuoren lenkki yhdessä, joiden yhteispituus on 7,5 kilometriä. Ne tarjoavat haastetta edistyneemmille hiihtäjille.

Useimmat Seinäjoen hiihtoladut sopivat kaiken tasoisille hiihtäjille. Kannattaa kuitenkin muistaa, että hiihtoladuilla ei saa kävellä talvisin, eikä niille kuulu tuoda koiraa mukana, ellei kyseessä ole koirarata. Myöskään kaikki ladut eivät ole auki ympäri vuoden, ja niiden kunnossapidosta huolehditaan tärkeysjärjestyksessä. Jotta tietäisit tarkemman latutilanteen, kannattaa latujen nykyinen kunto tarkistaa Seinäjoen kaupungin sivuilta.